Diet Jepun selama 14 hari - menurunkan berat badan sebanyak 7-11 kilogram

sushi untuk diet jepun

Diet Jepun dianggap sebagai salah satu diet moden yang paling berkesan dan popular.

kenapa? Kerana dalam tempoh yang agak singkat - 14 hari, anda boleh menghilangkan 7 hingga 11 pound tambahan.

Kesan cepat seperti itu dijelaskan oleh fakta bahawa diet Jepun tidak seimbang, iaitu, ia disusun tanpa mengambil kira perkadaran lemak, protein dan karbohidrat. Di samping itu, menu diet Jepun agak rendah kalori kerana kandungan karbohidrat yang rendah di dalamnya, yang menjadikan badan bekerja untuk membakar lapisan lemaknya sendiri.

Matlamat utama diet Jepun adalah untuk mengubah irama proses metabolik dalam badan, yang seterusnya membolehkan anda memaksimumkan kesan penurunan berat badan selama 2-3 tahun.

Intipati diet Jepun

Intipati diet Jepun adalah makanan dengan peningkatan jumlah protein, yang dibekalkan oleh makanan yang dibenarkan dalam diet: daging, ikan, produk tenusu.

Diet Jepun dianggap agak tegar kerana sekatan ketat pada menu. Semasa diet Jepun, anda tidak boleh makan:

 • garam;
 • perasa;
 • gula dan kuih-muih;
 • alkohol.

Walau bagaimanapun, jika anda biasa minum kopi sahaja untuk sarapan pagi, dan lebih suka daging dan ikan daripada makanan, diet Jepun tidak akan kelihatan begitu sukar bagi anda. Selain itu, salah satu kelebihan diet ini ialah produk susu yang ditapai, buah-buahan dan sayur-sayuran yang dibenarkan dalam diet.

Pengambilan cecair semasa diet Jepun tidak terhad - anda boleh minum seberapa banyak yang anda mahu pada siang hari, tetapi tidak kurang daripada 1. 5 liter sehari. Anda boleh minum air mineral, teh atau hanya air tulen.

Terdapat beberapa pilihan menu untuk diet Jepun selama 14 hari, yang tidak banyak berbeza antara satu sama lain dalam komposisi produk. Tetapi jika anda telah memilih satu pilihan, anda tidak seharusnya "melompat" ke yang lain jika yang pertama tiba-tiba tidak sesuai dengan anda atas sebab tertentu.

Menu diet Jepun selama 14 hari

gulung untuk diet Jepun foto 1

Patuhi menu yang ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Sarapan pagi makan malam makan malam
Hari 1 secawan kopi 2 telur rebus, coleslaw dengan minyak sayuran, segelas jus tomato. ikan rebus atau goreng (200 gram)
Hari ke 2 kopi, 1 keropok (biskut) 100 gram ikan rebus atau goreng, coleslaw (dengan minyak sayuran). daging lembu rebus (100 gram), segelas kefir.
Hari ke 3 kopi, keropok (biskut) zucchini goreng (200 gram) 2 telur rebus, 200 gram daging lembu rebus, coleslaw.
Hari ke 4 kopi telur mentah, 3 lobak merah parut dengan minyak sayuran, 20 gram parmesan buah-buahan
Hari ke 5 lobak merah parut diperisakan dengan lemon. ikan rebus atau goreng (200 gram), segelas jus tomato buah-buahan
Hari ke 6 secawan kopi ½ ayam rebus, lobak merah dan salad kubis 2 biji telur rebus, lobak merah parut diperisakan dengan minyak sayuran
Hari ke-7 teh hijau daging lembu rebus (200 gram), buah mana-mana makan malam pada hari sebelumnya (kecuali yang ketiga! )
Hari ke-8 teh hijau ½ ayam rebus, lobak merah dan salad kubis 2 biji telur rebus, kobis dan salad lobak merah
Hari ke-9 kopi 200 gram ikan rebus atau goreng, segelas jus tomato sebarang buah
Hari ke-10 kopi 1 telur (mentah), 3 lobak merah parut dengan minyak sayuran, 20 gram parmesan buah-buahan
Hari ke-11 kopi, 2 biskut tanpa gula zucchini goreng dalam minyak sayuran (200 gram) 2 biji telur (rebus keras), 200 gram daging lembu rebus, coleslaw
Hari ke-12 kopi (2 biskut kering) ikan rebus atau goreng (200 gram), lobak merah atau salad kubis 200 gram daging lembu rebus, segelas kefir
Hari ke-13 kopi 2 telur rebus, coleslaw dengan lobak merah, 1 gelas jus tomato ikan rebus atau goreng (200 gram)
Hari ke 14 kopi ikan goreng atau rebus (200 gram), coleslaw dengan lobak merah 200 gram daging lembu rebus, segelas kefir

Pelan dan peraturan diet Jepun

gulung untuk diet Jepun foto 2

1. Rundingan dengan doktor

 • Pertama, diet Jepun menyediakan penggunaan kopi hitam yang berterusan, yang mungkin dikontraindikasikan untuk orang yang mempunyai penyakit kardiovaskular, hipotensi dan hipertensi. Doktor anda mungkin mengesyorkan menggantikan kopi hitam dengan teh hijau.
 • Kedua, sejumlah besar protein membawa kepada beban pada buah pinggang, yang boleh menyebabkan kelemahan dan kehilangan kekuatan, sakit kepala, dan rasa aseton di dalam mulut.

Diet Jepun adalah kontraindikasi:

 1. ibu dan anak yang menyusu;
 2. semasa melakukan aktiviti fizikal dan kerja keras.

2. Bersedia untuk diet

Secara langsung sebelum diet, perlu mengatur hari puasa: bukannya sarapan pagi dan makan tengah hari, disyorkan untuk minum 2-3 gelas kefir atau susu, untuk makan malam - sebahagian kecil soba atau nasi dan salad sayur-sayuran segar .

3. Makanan semasa berdiet

 • Kopi yang digunakan semasa diet harus semulajadi, kerana ia mengandungi antioksidan yang menyokong badan.
 • Adalah disyorkan untuk memasak daging dan ikan dalam dandang berganda atau goreng dalam sedikit minyak.
 • Minyak zaitun disyorkan untuk berpakaian salad sayuran.

4. Vitamin

Diet rendah kalori tidak dapat menyediakan badan dengan bahan yang diperlukan, oleh itu, adalah penting untuk mengambil kompleks vitamin-mineral pada masa itu.

5. Keluar dari diet

Anda tidak boleh mengatur "percutian perut" tentang keluar dari diet dan menerkam makanan.

Kandungan kalori diet perlu ditingkatkan secara beransur-ansur: anda perlu menambah garam kepada makanan sedikit demi sedikit, makan berkanji dan manis secara sederhana.

Peraturan utama diet Jepun:

 1. Perhatikan diet dengan tepat pada hari, jangan mengelirukan urutan hari.
 2. Gunakan hanya produk yang disenaraikan pada menu.
 3. Minum 1. 5 liter cecair setiap hari.
 4. Jangan meneruskan diet selama lebih daripada 14 hari.

Ulasan diet Jepun selama 14 hari

1. Ulasan doktor

Diet Jepun dianggap sangat sukar, jadi pertama sekali anda perlu mempunyai sikap psikologi untuk mengelakkan gangguan saraf semasa diet. Tubuh menerima tekanan kerana makanan rendah kalori, dan oleh itu gangguan metabolik sementara dan "pecahan makanan" adalah mungkin.

2. Ulasan lain

Kajian pertama: Dari pengalaman saya sendiri, saya ingin mengatakan bahawa diet Jepun sangat sukar untuk bertahan. Terutama pada hari-hari awal. Tetapi hasilnya tolak 9 kg. Dan 4 bulan telah berlalu, dan berat badan tidak kembali, bagaimanapun, saya tetap cergas dengan bantuan kecergasan.

Kajian kedua: 4 hari pertama yang paling sukar. Malah ada yang pening. Tetapi hasilnya membuahkan hasil 100%. Tolak 10 kilo! Ya, dan badan dibersihkan dengan baik pada masa ini.

Kajian ketiga: Daripada faedah - produk lazat, tidak perlu tercekik kefir atau soba. Daripada minus - kelemahan pada hari-hari awal, rasa lapar. Hasilnya tolak 7 kilo.

Seperti yang anda lihat, keberkesanan diet disahkan dalam amalan, bagaimanapun, apabila memulakan diet, perkara utama adalah untuk mengumpulkan semua kehendak anda dan cuba untuk tidak melepaskan diri.