Di mana untuk mendapatkan motivasi untuk menurunkan berat badan

Gadis itu mendapat motivasi untuk menurunkan berat badan dan menemui sosok idamannya

Saya harap saya boleh menurunkan berat badan dan mendapatkan badan idaman saya, bukan? Dan nampaknya algoritma itu telah lama diketahui, dan banyak maklumat sentiasa tersedia melalui Internet. Masalahnya datang, seperti yang mereka katakan, dari mana kita tidak menjangkakannya: otak kita yang licik menentang perubahan dalam cara hidup kita yang biasa. Motivasi - perkataan mudah ini telah menjadi momok sebenar pada zaman kita. Mari kita fikirkan cara untuk memotivasikan diri anda untuk menurunkan berat badan: kaedah yang berkesan, petua berguna, frasa inspirasi - semua ini menanti anda dalam artikel ini.

Jenis-jenis motivasi

Diperingatkan adalah dipersenjatai! Sebelum terjun ke dalam mana-mana usaha besar (dan menurunkan berat badan adalah tugas yang agak besar dan kompleks), anda perlu "mengencangkan peralatan anda" dan mengetahui apa sebenarnya motivasi ini. Ini juga penting kerana anda boleh memahami kaedah untuk mempengaruhi diri anda dengan mudah. Di bawah ini kita akan melihat jenis motivasi yang wujud dan bagaimana ia boleh digunakan dalam konteks kehilangan pound tambahan.

Positif

Motivasi positif adalah kaedah "lobak merah" lama yang baik, apabila mencapai matlamat atau kemajuan ke arah itu dikaitkan dengan emosi yang menyenangkan, dan keinginan anda untuk meneruskan adalah disebabkan oleh keinginan untuk menerima emosi ini. Sebagai contoh:

 • dengan menurunkan berat badan, anda akan menggembirakan diri anda dengan pembelian besar yang telah anda tangguhkan untuk masa yang lama;
 • keluarga dan rakan menggalakkan kemajuan anda, menggalakkan dan memuji anda untuk kejayaan anda;
 • Setelah menurunkan berat badan, anda akan dapat mengambil bahagian dalam pertandingan yang telah lama anda impikan.

Motivasi jenis ini berfungsi dengan baik untuk orang yang positif yang tidak terdedah kepada kritikan diri yang berlebihan, dan juga bagi mereka yang perlu menurunkan sejumlah kecil kilo, yang secara amnya, kehidupan sudah baik.

Negatif

Motivasi negatif atau negatif adalah kaedah "tongkat". Dalam kes ini, insentif utama anda adalah ketakutan. Sebagai contoh:

 • Saya sangat bosan dengan berat badan berlebihan sehingga saya tidak mahu melihat diri saya di cermin;
 • pergi ke gim kerana takut berat badan bertambah/kurang lebih;
 • berat badan menjadi ancaman kesihatan yang serius.

Motivasi jenis ini berfungsi paling baik jika anda berhadapan dengan pilihan: "lakukan atau mati. "Ia boleh digunakan apabila isu itu mendesak dan matlamat mesti dicapai pada semua kos.

Luaran

Motivasi ekstrinsik dan intrinsik adalah jenis jenis positif dan negatif yang boleh berlaku dalam kedua-duanya. Di sebalik motivasi luaran biasanya terdapat orang lain, keadaan, dan keadaan di sekeliling anda. Iaitu, sesuatu dari luar membawa kepada hasilnya.

Dalaman

Tidak seperti motivasi luaran, motivasi dalaman tidak bergantung pada faktor sekeliling - dalam kes ini, daya penggerak berada dalam diri anda. Jika anda berpindah ke negara lain, persekitaran lain dan keadaan lain, keinginan anda untuk menurunkan berat badan akan kekal.

Bagaimana untuk menangani ketakutan untuk memulakan

Adakah anda fikir anda memerlukan motivasi yang kuat kerana anda seorang yang suka berlengah-lengah? Kadang-kadang masalahnya bukanlah kemalasan sama sekali, tetapi ketakutan cetek untuk memulakan sesuatu yang baru. Otak sentiasa bertindak balas terhadap perubahan gaya hidup dengan bimbang tentang kesejahteraan kita. Oleh itu, sebarang tekanan - seperti mengurangkan bahagian, mengecualikan makanan biasa daripada diet, senaman yang meletihkan - boleh menghalang anda daripada mula menurunkan berat badan, walaupun dengan pemikiran mudah mengenainya. Mari kita fikirkan apa yang perlu dilakukan mengenainya sekarang.

Bina pelan tindakan yang jelas

Mana-mana, malah matlamat yang paling global hanyalah ratusan, ribuan atau puluhan ribu langkah kecil. Kami sering tidak menyedari perkara ini, jadi kami tidak turun ke perniagaan - kami tidak dapat membayangkan bagaimana untuk bergerak dari titik semasa A ke titik yang dihargai B. Segala-galanya akan menjadi lebih mudah jika anda menulis dengan teliti senarai langkah anda di atas kertas atau dalam nota pada telefon pintar anda - daripada diet anggaran kepada jadual latihan dan tindakan sekiranya berlaku kerosakan (ini penting).

Jangan terburu-buru

Selalunya kita cuba mengubah diri kita sekali dan untuk semua, mengubah rentak dan gaya hidup biasa kita. Sememangnya, ini membawa kepada kerosakan, kerana meninggalkan zon selesa anda sentiasa tertekan. Supaya anda mempunyai kekuatan dan keinginan yang mencukupi untuk mencapai matlamat yang anda sayangi, mulakan perjalanan dengan perlahan. Ingat bahawa proses menurunkan berat badan adalah perjalanan yang jauh dan tidak perlu tergesa-gesa. Mulakan dengan mengubah satu tabiat buruk, kekal seperti itu selama beberapa minggu sehingga ia kekal, dan kemudian teruskan ke tabiat seterusnya.

Buat sahaja

Berfikir untuk memulakan hidup baru adalah sangat menarik dan menyenangkan. Anda boleh menghasilkan senario berbeza yang tidak terhingga, membangunkan strategi, terperangkap dalam keraguan. . . Ya, malah membaca artikel tentang motivasi!: ) Bukankah lebih mudah untuk bermula sahaja? Untuk mengambil langkah pertama, sudah cukup untuk sekurang-kurangnya berbaring ke arah impian anda. Dan agar perubahan pertama berlaku, anda perlu mengetap gigi anda dan mengambil langkah - anda pasti akan berjaya.

Bagaimana menurunkan berat badan akan meningkatkan kehidupan anda

Jadi, apabila anda akhirnya memutuskan untuk memulakan proses menarik yang dipanggil "menurunkan berat badan, " sudah tiba masanya untuk memahami mengapa anda memerlukannya. Lagipun, kita semua hanya pergi ke arah matlamat yang kita inginkan, bukan? Di bawah adalah akibat yang paling biasa kehilangan berat badan yang diimpikan oleh orang yang sedang menurunkan berat badan. Pilih yang paling dekat dengan anda!

Keyakinan diri

Setelah kehilangan berat badan, anda akhirnya akan melihat diri anda di cermin dengan penuh perasaan bahawa anda adalah kacak. Tidak akan ada lagi kompleks dan "kawasan masalah" yang menghalang anda daripada menikmati badan anda. Dan dengan ini datang keyakinan diri sepenuhnya. Anda akan berasa terkawal dengan lebih kerap. Banyak perkara yang sebelum ini hanya anda impikan kini tidak akan membimbangkan anda, kerana anda sudah tahu apa yang anda mampu.

Kesihatan

Berat badan berlebihan sentiasa membawa banyak masalah. Dan ini bukan sahaja beban besar pada sendi, sistem kardiovaskular dan kelenjar tiroid. Jika kita bercakap tentang hanya 5-7 kilo tambahan, badan anda akan tetap berterima kasih kepada anda untuk menyingkirkannya. Seiring dengan berat badan, masalah dengan kulit, yang mengalami banyak gula dan lemak, akan hilang, pencernaan dan proses metabolik akan bertambah baik, dan rasa ringan di perut akan menambah tenaga dan kekuatan.

Perspektif baharu

Setelah mencapai matlamat mereka, orang mula berasa berbeza daripada sebelumnya. Mereka menjalani kehidupan dengan keseronokan dan menemui lebih banyak perkara baharu untuk diri mereka sendiri, sama ada pekerjaan yang sebelum ini anda fikir anda tidak layak, atau hobi baharu. Setelah mencapai kejayaan dalam satu bidang, anda akan mula percaya pada diri sendiri dan meneroka dunia ini dengan lebih aktif.

Penting!Inilah perkara utama yang perlu difahami oleh semua orang yang mencari cara untuk memotivasikan diri mereka untuk menurunkan berat badan: jika anda memerlukan "tendangan ajaib" seseorang untuk memulakan, yang anda sentiasa menangguhkan, ini bermakna anda tidak mahu mencapai hasilnya cukup kuat lagi (atau dalam kepala anda Ia tidak berbaloi dengan usaha. )

Setiap orang mempunyai senarai "kehendak" mereka sendiri yang pada masa ini tidak dapat dicapai kerana berat badan berlebihan. Setelah menurunkan berat badan, anda bukan sahaja akan mendapat keyakinan diri dan kesihatan yang baik, tetapi juga mencuba format kehidupan baru: anda akan mula memakai pakaian yang sebelum ini tidak tersedia, anda akan dapat pergi ke pantai dan kolam renang tanpa rasa malu, anda akan menjadi contoh dan inspirasi kepada orang lain. Dan berapa ramai pakar pemakanan dan jurulatih kecergasan yang berjaya pernah bermula dengan menurunkan berat badan sendiri!

Apakah akibat daripada menangguhkan "kehidupan baru"?

Masa berjalan

Adakah anda fikir anda akan sentiasa mempunyai masa untuk menurunkan berat badan? Adakah anda berjanji pada diri anda untuk memulakan setiap minggu pada hari Isnin? Tetapi selama ini, hari-hari kehidupan berharga anda berlalu - dengan cara itu, satu-satunya anda. Fikirkan di mana anda boleh berada sekarang jika anda telah memulakan perjalanan tanpa alasan tahun lepas. Adakah anda ingin mengalami kekecewaan yang sama dalam setahun? Jika tidak, pilihan di tangan anda.

Metabolisme menjadi lebih teruk

Setiap tahun ia menjadi lebih dan lebih sukar bagi orang biasa untuk menurunkan berat badan - ini adalah fakta. Proses metabolik menjadi perlahan, tabiat berakar, dan kehidupan seharian menjadi lebih tertekan. Dengan usia, otot menjadi tidak lagi begitu mudah untuk "bergerak. "Jangan lupa bahawa semasa anda menangguhkan gaya hidup sihat sehingga kemudian, anda secara semula jadi menggali lubang yang dalam untuk diri sendiri dan bergerak lebih jauh dari matlamat anda.

Impian semakin jauh

Ahli sosiologi telah melihat satu perkara yang menarik: jika seorang lelaki tidak mendekati gadis yang dia suka dalam masa 30 saat pertama selepas dia menyedarinya, terdapat kebarangkalian tinggi bahawa dia tidak akan bertemu dengannya lagi. Jika tidak cukup dorongan, semakin banyak alasan dan keraguan akan muncul. Tetapi ini bukan sahaja berkesan untuk kanak-kanak perempuan - paling mudah untuk mula mencapai matlamat anda dari pemikiran pertama mengenainya. Berapa lama anda menangguhkan penurunan berat badan sejak anda mula memikirkannya? Setiap hari anda semakin jauh dari impian anda. Dan kemungkinan anda akan berjaya esok adalah kurang daripada sekarang.

Rahsia utama motivasi diri

Sudah tiba masanya untuk mengetahui rahsia utama motivasi penurunan berat badan yang berkesan untuk wanita dan lelaki. Masalahnya ialah ia tidak membantu anda menurunkan berat badan sama sekali. Atau sebaliknya, bukan seperti itu: ia berfungsi dengan baik, tetapi jangka hayatnya tidak melebihi beberapa minggu. Dan anda boleh menilai keputusan pertama penurunan berat badan yang sihat tidak lebih awal daripada sebulan. Adakah anda tahu apa yang saya maksudkan?

Jika anda masih mencari motivasi untuk menurunkan berat badan setiap hari, tinggalkan idea ini dan usahakan kemahuan anda dengan lebih baik. Disiplin dan tabiat harus menjadi kawan baik baru anda. Tiada motivasi "luaran" akan berfungsi jika anda tidak mengubah kesedaran anda. Dan semua yang anda perlukan adalah ketekunan dan masa.

Tetapi jangan tergesa-gesa untuk kecewa: motivasi untuk menurunkan berat badan untuk kanak-kanak perempuan, lelaki, kanak-kanak dan orang dewasa bukanlah mitos sama sekali. Ia wujud dan juga berfungsi dengan baik jika anda menggunakannya sebagai dorongan pertama ke arah matlamat anda. Di bawah ini saya akan memberitahu anda dengan lebih terperinci tentang cara-cara khusus untuk memotivasikan diri anda untuk menurunkan berat badan atas nasihat ahli psikologi, dan sebagai balasan untuk ini, berjanji kepada diri anda bahawa anda tidak akan menangguhkan impian anda lagi.

Di mana untuk mencari motivasi untuk menurunkan berat badan: 5 cara berkesan

Kelilingi diri anda dengan topik penurunan berat badan dari semua pihak

Adakah anda tahu kaedah pembelajaran perkataan asing yang guru anggap sebagai kaedah yang paling berkesan? Apa yang anda perlu lakukan ialah menulisnya di atas kepingan kertas atau gambar yang terang dan meletakkannya di seluruh apartmen anda: di dalam peti sejuk, di dalam bilik tidur, pada penyelamat skrin telefon anda. Semakin kerap mata anda menjumpai kata-kata ini, semakin akrab dengan anda dan semakin cepat otak anda mengingatinya.

Kat sini pun sama. Anda perlu memastikan bahawa topik gaya hidup sihat, pemakanan yang betul dan penurunan berat badan menemani anda sepanjang hari. Langgan kumpulan tematik di media sosial. rangkaian, cari orang yang berfikiran sama, dengar podcast tematik dan tonton video tentang topik ini. Anda sendiri tidak akan perasan bagaimana otak anda akan mula melihat cara hidup baru sebagai norma.

Tetapkan matlamat yang jelas

Mustahil untuk melalui jalan yang berduri dan panjang tanpa mata yang membakar. Anda mesti mempunyai keinginan yang bersemangat untuk mencapai garisan penamat, dan untuk ini anda perlu memahami apa yang anda perjuangkan. Tanpa matlamat yang jelas, khusus dan boleh diukur, ia akan menjadi sangat sukar untuk memaksa diri anda menurunkan berat badan, dan sebarang motivasi akan menjadi tidak berdaya. Berikut ialah beberapa petua tentang cara terbaik untuk menetapkan matlamat anda:

 • lebih khusus - fikirkan semua syarat hasil akhir anda;
 • jangan lupa bahawa matlamat mestilah realistik dan boleh dicapai;
 • tetapkan tarikh akhir yang jelas yang mana anda mesti sampai ke garisan penamat.

Berikan diri anda ganjaran untuk hasil anda

Mencapai matlamat anda menjadi lebih mudah jika ada hadiah berharga menanti anda di penghujungnya. Fikirkan tentang pembelian besar atau perkara tidak ketara yang anda impikan - ini akan menjadi insentif yang hebat untuk berpegang pada diet anda dan mendekati matlamat anda. Sementara itu, sementara proses penurunan berat badan berterusan, anda akan mempunyai masa untuk menyimpan wang untuk impian anda.

Cari teladan dalam persekitaran anda

Salah satu motivasi terbaik adalah contoh penurunan berat badan daripada kenalan dan rakan anda. Cari seseorang dalam kalangan anda yang telah melalui laluan ini dan ketahui daripadanya cara dia berjaya. Jika ini adalah kawan rapat anda, anda akan dapat berunding dengannya mengenai pelbagai isu dan menerima sebahagian daripada penggodaman hayat berguna. Dan juga, contoh beliau, tidak seperti yang lain, akan membuktikan kepada anda bahawa mengubah hidup anda agak mungkin.

Jatuh cinta

Hormon boleh melakukan keajaiban, menjadikan kita tidak peduli dengan makanan ringan dan membuatkan kita ingin berubah menjadi versi diri kita yang lebih baik. Sudah tentu, jatuh cinta dengan perintah adalah mustahil. Tetapi tiada apa yang menghalang anda daripada berada dalam masyarakat lebih kerap, menumpukan masa untuk kenalan yang menyenangkan dan berkomunikasi dengan gadis. Walaupun anda tidak bertemu cinta anda sekarang, dengan menjadi lebih aktif, anda akan bertemu dengan ramai gadis, yang boleh mendorong anda untuk menurunkan berat badan.

Petikan dari orang terkenal untuk motivasi diri

 • "Tiada yang lebih baik daripada menjalani kehidupan dengan berusaha untuk menjadi lebih baik. "Socrates
 • "Perjalanan ke seribu paun bermula dengan satu hamburger. "Chris O'Brien
 • "Jika anda tidak memberikan badan anda yang terbaik, anda hanya merompak diri sendiri. "Julius Erving
 • "Jika anda berasa seperti anda berputus asa, ingat mengapa anda bertahan sebelum ini. "Jared Leto
 • "Pada penghujung hari, kesihatan anda adalah tanggungjawab anda. "Jillian Michaels

Frasa motivasi

 • "Kekuatan bukanlah apa yang anda boleh lakukan. Terdapat kekuatan dalam mengatasi apa yang anda pernah fikir anda tidak boleh. "
 • "Kehilangan pound tambahan tidak bermula di gim. Semuanya bermula dengan pemikiran awak. "
 • "Dalam tiga bulan anda akan berterima kasih kepada diri sendiri. "
 • "Alasan tidak membakar kalori. "
 • "Anda tidak perlu pergi cepat, anda hanya perlu pergi. "
 • "Persoalannya bukan sama ada anda boleh. Dan apabila kamu melakukannya. "
 • "Anda tidak mendapat pound tambahan dalam satu hari; Dan anda tidak akan kehilangannya dalam satu hari. Sabar".
 • "Menjaga kesihatan saya hari ini memberi saya harapan terbaik untuk hari esok. "
 • "Apabila anda rasa ingin berhenti, fikirkan mengapa anda bermula. "
 • "Kejayaan adalah jumlah usaha kecil yang diulang hari demi hari. "

Bagaimana untuk memastikan motivasi anda tidak hilang

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, rahsia utama motivasi untuk menurunkan berat badan (sama seperti yang lain) ialah tempohnya dikira dalam beberapa hari. Tidak sukar untuk teruja dengan idea - kesukaran timbul apabila anda sudah terbiasa dengan cara hidup baharu dan ia mula membosankan anda. Terdapat beberapa peretasan kehidupan yang boleh membantu anda kekal dalam rutin kecergasan anda tanpa mengalami penderitaan.

Catat keputusan anda

Simpan diari pencapaian anda di mana anda akan merekodkan ukuran, berat dan keputusan lain. Dan, sudah tentu, jangan lupa untuk mengukur parameter anda dan melangkah pada skala sekurang-kurangnya sekali seminggu. Walaupun anda tidak melihat hasil sekarang, pada masa hadapan, terima kasih kepada pelaporan terperinci sedemikian, anda akan segera melihat kemajuan dan dapat memperbaiki laluan anda.

Ambil foto dan video

Kilogram pada skala tidak selalu menunjukkan gambaran yang jelas tentang apa yang berlaku - berat boleh "melompat" disebabkan oleh edema, makanan yang tidak dicerna, dan juga hanya peningkatan jisim otot (yang jauh lebih berat daripada tisu lemak). Dalam kes ini, kerap mengambil gambar badan anda akan menjadi motivasi yang sangat baik untuk terus menurunkan berat badan.

Makan cheat meal

Cheat meal (daripada cheat meal Inggeris) ialah hari istimewa di mana anda memberi diri anda sedikit kendur dan sedikit demi sedikit makan sesuatu yang dilarang pada hari-hari biasa. Makanan curang adalah bermanfaat dari sudut psikologi dan fizikal, jadi ia mesti dimasukkan dalam jadual penurunan berat badan anda. Tentukan keteraturan hari tersebut untuk diri sendiri: secara purata, makanan curang diadakan 1-2 kali sebulan.

Jangan salahkan diri anda untuk saat-saat kelemahan

Bersedia untuk pecahan lebih awal - hanya dalam kes ini ia tidak akan menghalang anda daripada bergerak ke hadapan. Jangan menghukum diri anda dengan "menghilangkan" kalori tambahan, dan terutamanya jangan berfikir bahawa semuanya hilang. Sekiranya kerosakan berlaku, analisa masalahnya (paling kerap ini berlaku apabila anda terlalu lapar dan item "terlarang" menarik perhatian anda, tetapi ada sebab lain) dan buat kesimpulan untuk masa depan.

Penting!Kehilangan berat badan tidak pernah berlaku secara linear - ia adalah laluan yang sangat panjang dan berduri yang penuh dengan situasi yang tidak dijangka. Jika anda bersedia untuk ini, tiada apa yang akan menggagalkan anda dari laluan anda.

Ingat mengapa anda melakukan ini

Sentiasa ingatkan diri anda tentang tiga perkara:

 • pada titik manakah anda memutuskan untuk bermula;
 • apa yang anda akan pergi;
 • awak lari dari apa?

Frasa motivasi, petikan, contoh, penggodaman hidup hanyalah "suapan" untuk otak. Kesan sebenar hanya datang dari kemahuan dan tabiat yang dibangunkan. Ingat perkara ini dan jangan tergesa-gesa mencari inspirasi baharu sebaik sahaja kesan motivasi hilang. Asuh dan kuatkan watak anda dan ingat bahawa anda boleh melakukan lebih daripada yang anda fikirkan!